از کجا بفهمیم گوشی ویروسی شده ؟ همه ما به خوبی می دانیم که دستگاهی که به عنوان تلفن همراه در جیب شما و همیشه همراه شماست تنها یک تلفن به شمار نمی رود. این دستگاه میلیونها برابر قدرتمندتر از سیستمهایی است که برای فرود روی ماه در سال 1969 استفاده شده بود. اما نکته جالب توجه این است که درحالی که استفاده از گوشی های هوشمند رو به افزایش است، بدافزارهای موبایل نیز رو به افزایش هستند. در این مقاله از مرکز تعمیرات موبایل قصد داریم مبحث بدافزار و ویروس گوشی را به صورت دقیق بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.
بدافزار (یا ‘نرمافزار مخرب’) و یا بهاصطلاح عامیانه همان ویروس، نرمافزاری است که برای کنترل مخفیانه یک دستگاه و سرقت اطلاعات خصوصی طراحی شده است. به گفته سیمانتک، مدیریت امنیت دستگاههای تلفن همراه همچنان یک چالش برای سازمان ها است. در طول سال 2018، از هر 36 دستگاه مورد استفاده در سازمان ها، یک دستگاه بهعنوان دستگاه پرخطر طبقه بندی شد و از هر 36 دستگاه تلفن همراه، در یک دستگاه برنامههای پرخطر نصب شده بود.
ممکن است برای شما بارها این سؤال پیش آمده باشد که آیا گوشی شما ویروس دارد؟ آیا آیفون ها حتی میتوانند دچار ویروس شوند؟ در این مقاله سعی داریم نشانه های ویروسی شدن گوشی و نحوه اسکن و حذف بدافزار تلفن همراه از اندروید یا آیفون، خلاص شدن از شر برنامههای مخرب و حذف پاپآپ های مزاحم را به طور کامل ارائه کنیم؛ بنابراین تا انتهای این بخش با ما باشید تا هر آن چه که باید دررابطهبا ویروسی شدن گوشی و راههای ازبینبردن آن بدانید به شما بگوییم.
یک تصور غلط و رایج در مورد ویروس ها درگوشی های هوشمند وجود دارد و آن این است که دستگاههای اندروید به نسبت دستگاه های آیفون در برابر ویروس ها آسیب پذیرتر هستند. در مارس 2021، یکی از کارشناسان پیشرو امنیت سایبری جهان نسبت به افزایش برنامه های مخرب هشدار داد که تهدیدات جدی را برای کاربران آیفون ایجاد میکند. تا مارس 2020، تعداد کل نمونه بدافزار های اندروید به 482579 در ماه رسیده بود.
طبق AV-Test، تروجان ها رایج ترین نوع بدافزاری هستند که بر دستگاه های اندرویدی تأثیر می گذارند. در سال 2019، تروجان ها 93.93 درصد از کل حملات بدافزار به سیستمهای اندروید را به خود اختصاص دادند. باجافزار با 2.47 درصد از نمونه های بدافزار اندرویدی در رتبه دوم قرار گرفت؛ بنابراین نکتهای که باید به آن توجه کنید آن است که اجتناب از یک سیستم عامل از شما در برابر بدافزارها و ویروسهای تلفن همراه محافظت نمی کند.
در ادامه به بررسی بهترین و مطمئن ترین روش ها برای جلوگیری از ورود ویروس به گوشی موبایل می پردازیم. پس با ما همراه باشید.
برنامه ها را از منابع مطمئن دانلود کنید. گوگل و اپل هر دو برنامه ها را قبل از ورود به فروشگاه هایشان از نظر امنیت بررسی می کنند. از فروشگاه های برنامه های شخص ثالث خودداری کنید.
برنامه ها را از نظر ایمنی بررسی کنید. برنامه های مخرب با وجود اقدامات احتیاطی امنیتی، گهگاه راه خود را به فروشگاه های برنامه رسمی پیدا می کنند. همیشه باید قبل از دانلود، برنامه ها را از نظر ایمنی بررسی کنید. نمایه توسعه دهنده را مرور کنید، نظرات کاربران را بخوانید و تعداد دانلود ها را بررسی کنید. هنگام دانلود هر چیز کاملاً جدید، مراقب باشید و از برنامه نویسان مشکوک دانلود نکنید.
قبل از نصب تحقیق کنید نظرات کاربران عالی هستند، همچنین شما میتوانید ببینید که حرفه ای ها چه می گویند. قبل از قرار دادن هر برنامه جدید بر روی تلفن خود، با کارشناسان مشورت کنید.
گوشی خود را به روز نگه دارید. ارائه دهندگان نرم افزار اغلب بهروزرسانی هایی را برای رفع اشکالات و وصل کردن حفره های امنیتی صادر می کنند. همیشه سیستم عامل و برنامه های گوشی خود را با آخرین نسخه به روز کنید.
روی لینک های مشکوک کلیک نکنید لینک های مشکوک در ایمیل ها، پیام های متنی یا در رسانه های اجتماعی میتوانند حاوی ویروس باشند.
در استفاده از وای فای عمومی مراقب باشید. شبکه های وای فای عمومی نا امن رهگیری ترافیک شما را برای هکرها آسان می کند. از انجام کارهای حساس در وای فای عمومی خودداری کنید مگر اینکه از VPN استفاده کنید.
از امنیت سایبری استفاده کنید. چه Android یا iPhone داشته باشید، یک برنامه امنیتی از شما در برابر ویروس ها، فیشینگ و سایر تهدیدات تلفن همراه محافظت می کند.
متأسفانه با رعایت تمام اقدامات پیشگیرانه همچنان ممکن است گوشی هوشمند شما به ویروس آلوده شود. در این بخش به معرفی نشانه هایی پرداخته ایم که به شما در تشخیص ویروسی بودن گوشی هوشمندتان کمک خواهد کرد:
هزینه های غیرمنتظره ممکن است نشانه ویروس باشد. برنامه های مخرب می توانند با استفاده از تلفن شما برای ارسال پیام های متنی یا تماس های تلفنی درآمد کسب کنند.
تبلیغات بیش از حد نشانه این است که شما ممکن است در گوشی خود نرم افزارهای تبلیغاتی داشته باشید. ابزارهای تبلیغاتی مزاحم می توانند دستگاه شما را با کد های مخرب آلوده کنند.
بدافزار می تواند از دستگاه شما برای ارسال پیام های هرزنامه استفاده کند که می تواند منجر به آلوده شدن دستگاه های مخاطبین شما نیز شود.
اگر برنامه های جدید به طور غیرمنتظره در دستگاه شما ظاهر شوند، ممکن است یک برنامه مخرب آنها را در دستگاه شما دانلود کند. ممکن است حاوی بدافزار و ویروس نیز باشند.
کاهش طول عمر باتری می تواند به این معنی باشد که شما از یک برنامه ویروسی یا دارای باگ استفاده می کنید.
برنامه های مخرب باید اطلاعاتی را از طریق اینترنت از سازندگان خود ارسال و دریافت کنند. موبایلتان به شما این امکان را می دهد که ببینید برنامه های شما چقدر داده مصرف می کنند. به دنبال مواردی باشید که بیش از آنچه انتظار دارید مصرف می کنند.
حال که با علائم گوشی ویروسی آشنا شدیم؛ وقت آن رسیده که یاد بگیریم چگونه ویروس را از گوشی خود کاملا حذف کنیم و موبایل خود را به حالت قبل بازگردانیم.
تنظیمات تلفن همراه خود را باز کنید، به برنامه ها و اعلان ها بروید و Chrome را انتخاب کنید. در منوی Storage & Cache، مراحل را برای پاککردن حافظه پنهان و حافظه خود دنبال کنید
دکمه روشن/خاموش را فشار داده و نگه دارید، سپس راه اندازی مجدد گوشی خود را در حالت ایمن انتخاب کنید. پس از راه اندازی مجدد گوشی، حالت Safe Mode را در گوشه صفحه نمایش خود مشاهده خواهید کرد.
تنظیمات خود را باز کنید و روی Apps & Notifications ضربه بزنید. سپس روی مشاهده همه برنامه ها ضربه بزنید. در صفحه بعدی، برنامه های نصب شده را در منوی کشویی انتخاب کنید. برنامه های نصب شده خود را بررسی کنید و به دنبال موارد مشکوک یا نا آشنا باشید، سپس آنها را حذف نصب کنید. وقتی کارتان تمام شد گوشی خود را مجدداً راه اندازی کنید.
ویژگی Play Protect در فروشگاه Google Play برنامه های شما را از نظر رفتار غیرعادی که می تواند نشاندهنده وجود ویروس اندروید باشد، نظارت می کند. برنامه Play Store را باز کنید، روی نماد یا آواتار خود در بالا سمت راست ضربه بزنید و Play Protect را در منو فعال کنید.
یک برنامه آنتی ویروس بهترین راه برای شناسایی و حذف بدافزار از تلفن اندرویدی شما و جلوگیری از ویروس های بعدی است. آنتی ویروس AVG را برای اندروید نصب کنید تا اندروید خود را بدون ویروس نگه دارید.
اگر مراحل بالا جواب نداد، سعی کنید گوشی خود را به تنظیمات پیش فرض کارخانه برگردانید. اما این آخرین راه حل است؛ بنابراین قبل از تنظیم مجدد گوشی، سعی کنید بهجای آن از یک برنامه حذف ویروس اندروید استفاده کنید. در غیر این صورت، در این بخش نحوه بازنشانی به تنظیمات کارخانه اندروید آمده است:
تنظیمات تلفن همراه خود را باز کنید، System را انتخاب کنید، سپس روی Reset options ضربه بزنید. پاککردن همه دادهها (بازنشانی کارخانه) را انتخاب کنید و سپس روی Erase all data ضربه بزنید. از طریق پاپ آپ تأیید کنید و گوشی خود را ری استارت کنید.
اگر یک نسخه پشتیبان در دسترس دارید، می توانید گوشی خود را بازیابی کنید تا اطلاعات خود را باز گردانید. شما باید از یک نسخه پشتیبان از قبل از شروع عملکرد گوشی تهیه کنید، در غیر این صورت خطر نصب مجدد ویروس اندروید وجود دارد.
بسیاری از ویروس های آیفون در واقع ناشی از دستکاری مرورگر شما توسط هکر ها است؛ بنابراین پاککردن تاریخچه مرورگر و داده های شما باید مشکلات ویروس آیفون را حل کند. اگر نه، سعی کنید تلفن خود را مجدداً راهاندازی کنید، iOS را به روز کنید، گوشی خود را به نسخه پشتیبان قبلی بازگردانید یا بازنشانی به تنظیمات کارخانه را انجام دهید. مراحل زیر را در پیش گیرید:
به تنظیمات تلفن همراه خود رفته و سپس به تب Safari بروید. سپس روی Clear History and Website Data ضربه بزنید. این فرایند را برای هر مرورگر دیگری نیز می توانید استفاده کنید.
دکمه پاور را نگه دارید، گوشی خود را خاموش کنید، سپس آن را دوباره روشن کنید.
به Settings > General > Software Update بروید. در صورت مشاهده به روزرسانی نرم افزار، آن را نصب کنید.
به Settings > General > Reset بروید، سپس گزینه Erase All Content and Settings را انتخاب کنید. برای بازیابی آیفون خود از یک نسخه پشتیبان، دستورالعمل ها را دنبال کنید.
اگر آیفون شما همچنان در حال کار است، به Settings > General > Reset بروید، سپس Erase All Content and Settings را انتخاب کنید. بهجای بازیابی از نسخه پشتیبان قبلی iCloud، تلفن خود را بازنشانی کنید.
iOS بسیار امن است، اما می توانید با یک برنامه امنیتی اختصاصی آن را حتی بهتر کنید. AVG Mobile Security برای iPhone و iPad شما را مطمئن می سازد که رمز های عبور شما ایمن می مانند، شبکه Wi-Fi شما امن است و عکس های خصوصی شما محفوظ می مانند، حتی اگر تلفن شما به دست افراد اشتباهی بیفتد.
از دیگر خدمات مرکز تعمیرات موبایل می توان به تعمیر گوشی شیائومی به صورت کاملا حرفه ای و تخصصی و همچنین تعمیر گوشی هواوی اشاره کرد. به علاوه، تعویض ال سی دی گوشی و تاچ گوشی نیز از دیگر خدمات باکیفیت این مرکز می باشد. اگر می خواهید در مورد این خدمات بیشتر بدانید؛ فقط کافی است روی لینک آن ها کلیک کنید.