صفحه نمایش ها بر زندگی ما تسلط دارند و ما بیشتر و بیشتر به آنها نگاه می کنیم. میان صفحه نمایش تلفن ها، تلویزیون ها، رایانه ها و حتی یخچال ها، احتمالاً برای بسیاری از جنبه های زندگی خود به نگاهکردن به صفحه نمایش متکی هستید. اما این نمایشگرها در واقع می توانند به روش های مختلفی ساخته شوند و انواع مختلف نمایشگرها مزایا و معایب متفاوتی دارند. انواع صفحه نمایش دارای اسامی متفاوتی هستند و ممکن است گیج کننده باشند. در این مقاله از مرکز تعمیرات موبایل به طور خلاصه انواع تکنولوژی صفحه نمایش را معرفی می کنیم.
امروزه رایج ترین نوع نمایشگر LCD یا نمایشگر کریستال مایع است. ال سی دی ها اساساً از یک لایه محلول کریستالی نازک استفاده می کنند که بین دو صفحه شیشه ای پلاریزه قرار گرفته است. شبکه ای متشکل از میلیون ها ترانزیستور، انرژی کریستال ها را تأمین می کند و باعث باز یا بسته شدن آن ها می شود و در نهایت نوری را که می تواند از لایه پلاریزه عبور کند، فیلتر می کند تا یک تصویر ایجاد کند. LCDها می توانند به صورت پیکسلی اجازه عبور یا مسدودکردن نور را بدهند. زمانی که شما میلیون ها پیکسل دارید، می توانید یک تصویر نسبتاً ً دقیق ایجاد کنید.
البته، ممکن است تعجب کنید که چگونه این نمایشگرها می توانند رنگ تولید کنند، این کار با تقسیم هر پیکسل به سه زیر پیکسل انجام می شود که یک بخش کنترل مجزا است و هر زیر پیکسل یک فیلتر رنگ قرمز، سبز یا آبی (RGB) دارد و ترکیب اینها می تواند به طور مؤثر هر رنگی را ایجاد کند.
یک جزء نهایی برای فناوری LCD وجود دارد و آن نور پس زمینه است. نور پسزمینه نوری را تأمین می کند که در نهایت فیلتر می شود تا یک تصویر ایجاد شود. به طور سنتی، LCDها از نور پس زمینه CCFL استفاده می کردند که حاوی جیوه است. اما اخیراً، تولیدکنندگان بهجای آن به نوع دیگری از نور پس زمینه روی آورده اند.
نمایشگرهای IPS بخشی از خانواده فناوری LCD هستند. نمایشگرهای IPS یا Switching In-Plane، از کریستال های مایع که به موازات یکدیگر قرار گرفته اند برای تولید رنگ های غنی استفاده می کنند. پانل های IPS با تغییر الگوهای کریستال های مایع آن ها شناخته می شوند. توانایی کریستال مایع برای جا به جایی افقی، زاویه دید بهتری ایجاد می کند. مانیتورهای IPS همچنان فناوری انتخابی برای کاربرانی هستند که خواهان دقت و ثبات رنگ هستند وقتی صحبت از عملکرد رنگ و زاویه دید فوق العاده می شود نمایشگرهای IPS واقعاً عالی هستند.
برخی گوشی های دارای صفحه نمایش IPS
پنل های LCD اولیه از فناوری ماتریس غیرفعال استفاده می کردند و به دلیل تصاویر تار مورد انتقاد قرار می گرفتند. دلیل این امر این است که تغییرات سریع تصویر به کریستال های مایع برای تغییر سریع فاز نیاز دارند و فناوری ماتریس غیرفعال از نظر سرعت تغییر فاز کریستال های مایع محدود بود.
در نتیجه، فناوری ماتریس فعال اختراع شد و ترانزیستورها (TFT) برای کمک به کریستال های مایع برای حفظ بار خود و تغییر فاز سریع تر مورداستفاده قرار گرفتند.
احتمالاً تاکنون متوجه این واقعیت شده اید که نمایشگرهای LED با LCD ها تفاوتی ندارند. در واقع نمایشگرهای LED نوعی LCD هستند. اما آنچه که یک صفحهنمایش LED را متمایز می کند، کمتر به نحوه فیلترکردن نور و بیشتر به منبع آن نور مربوط می شود.
LED مخفف Light-Emitting Diode است و اساساً با عبور جریان از یک ماده نیمههادی کار می کند. برای اهداف این مقاله، واقعاً مهم نیست که LED ها چگونه کار می کنند، فقط اینکه آن ها نور تولید می کنند.
LED ها منبع نور روشن تری را ارائه می دهند در حالی که انرژی بسیار کمتری مصرف می کنند. آنها علاوه بر رنگ RGB سنتی، توانایی تولید رنگ سفید را نیز دارند و از نوع پنل مورد استفاده در مانیتورهای HDR هستند.
اما انواع مختلفی از نمایشگرهای LED وجود دارد و انواع مختلف آن ها تا حد زیادی به تعداد LEDها و محل قرارگیری آنها بستگی دارد.
اکثر نمایشگرهای LED قدیمی دارای نور پس زمینه لبه هستند که اساساً به این معنی است که یک سری LED در اطراف لبه های نمایشگر قرار گرفته اند. نور ایجاد شده توسط این LED ها با پخشکننده نور پراکنده می شود و تصویر یکنواختتری ایجاد می کند. اما نقطهضعف این است که این نمایشگرها بهاندازه سایر انواع نمایشگرهای LED روشن نیستند.
در نمایشگرهای LED با نور پس زمینه مستقیم نور پس زمینه لبه کنار گذاشته می شوند و در عوض چند LED را در پشت صفحه قرار می دهند، به این معنی که نور بیشتری عرضه می شود و نور در سراسر صفحه نمایش یکنواخت است. این باعث ایجاد یک تصویر روشن تر می شود .
همان طور که از نام آن پیداست، فناوری mini-LED اندازه هر LED پشت یک نمایشگر را کاهش می دهد و نتیجه این است که تعداد بیشتری از آنها را می توان در نمایشگر گنجاند. با فناوری mini-LED، نمایشگرها می توانند از چند ده نور پس زمینه به صد ها نور پس زمینه تبدیل شوند که هرکدام به صورت جداگانه قابلکنترل هستند. به طور متوسط، mini-LEDها حدود 0.008 اینچ هستند. این تقریباً یک پنجم اندازه یک LED سنتی است.
در حال حاضر نمایشگرهای میکرو ال ای دی بسیار کمی در بازار وجود دارد، اما به طور گسترده ای آینده دار در نظر گرفته می شوند و ما انتظار داریم تعداد بیشتری از آنها به زودی عرضه شوند. میکرو ال ای دی ها حدود 0.002 اینچ هستند که اساساً به این معنی که برای هر پیکسل روی صفحه نمایش میتوان یک LED داشت.
نمایشگرهای OLED (دیود ساطع کننده نور ارگانیک) در بسیاری از دستگاه های ردهبالا، یافت می شود، اما ممکن است در آینده نزدیک با نمایشگرهای میکرو LED به چالش کشیده شود.
نمایشگرهای OLED لایه های پلاریزه ندارند. در عوض، زمانی که ولتاژ اعمال می شود، هر زیر پیکسل در یک صفحه نمایش OLED روشن می شود. هر زیر پیکسل حاوی یک مولکول متفاوت است که واکنش های متفاوتی به ولتاژ اعمال شده نشان می دهد. در نتیجه رنگ های مختلفی تولید می شود.
ممکن است متوجه شده باشید که گفتیم که زیر پیکسل ها با اعمال ولتاژ روشن می شوند و درست است. این بدان معناست که در نمایشگرهای OLED نیازی به نور پس زمینه نیست. هنگامی که تصویر سیاه است، ولتاژ را نمی توان به پیکسل اعمال کرد که باعث ایجاد سطوح سیاه واقعی می شود.
معایبی برای نمایشگرهای OLED وجود دارد و قابلتوجه است که نمایشگرهای OLED بهروشنی نمایشگرهای LCD نیستند، زیرا نور پس زمینه ندارند. همچنین مواد مورداستفاده برای ساخت آنها گران تر است.
برخی گوشی های دارای صفحه نمایش OLED
نمایشگرهای آمولد نسخه توسعه یافته نمایشگرهای OLED هستند، AMOLED مخفف Active Matrix Organic Light Emitting Diode است. در این مورد، پیکسل های OLED با یکلایه TFT ادغام می شوند و یک ماتریس یا شبکه ایجاد می کنند. هر پیکسل توسط دو ترانزیستور هدایت می شود، یکی برای روشن یا خاموش کردن و دیگری برای مدیریت جریان ثابت وارد شده به پیکسل. AMOLED در مصرف انرژی کم و روشنایی بالا برتری دارد و آنها را برای نمایش ویدئو مناسب می کند.
برخی گوشی های دارای صفحه نمایش آمولد
سوپر آمولد بهترین جایگزین برای صفحه نمایش AMOLED است زیرا رنگ ها واضح تر هستند. این نمایشگرها گران هستند. نمایشگرهای Super AMOLED سبک تر و نازک تر هستند، زیرا صفحه نمایش سوپر آمولد شامل قطعاتی مانند پیکسل های تصحیح کننده رنگ و حسگرهای لمسی است. همه این ها فقط در یک لایه، جاسازی شده اند.
برخی گوشی های دارای صفحه نمایش سوپر آمولد
این دو نوع صفحه نمایش در برخی قابلیت ها و امکانات با هم تفاوت دارند که در ادامه به آن ها می پردازیم.
صفحه نمایش سوپر آمولد می تواند نرخ تازه سازی بالاتری را ارائه کند مانند 120 هرتز و 144 هرتز درحالیکه این امکان حتی در صفحه نمایش آمولد وجود ندارد، اما این امر لایه بیشتری را اضافه می کند و در نتیجه صفحه نمایش را حجیم می کند؛ بنابراین می توان از سوپر آمولد برای افزودن نرخ تازه سازی بالا استفاده کرد.
صفحهنمایش سوپر آمولد دارای قابلیت بیشتری برای انعکاس نور است زیرا لایه های زیادی ندارد. بنابراین، نرخ دید در محیط های با روشنایی بالا مانند نور مستقیم خورشید 80٪ است. درحالی که میزان نرخ دید در صفحه نمایش آمولد 50٪ است زیرا لایه های زیادی دارد؛ بنابراین، نور به دام می افتد.
خطر سوختن صفحه در صفحه نمایش آمولد بیشتر است زیرا پیکسل ها در هر اینچ در یک لایه شیشه ای محصور شده اند و باعث گرم شدن، سوختن و در نهایت ازبین رفتن آن ها می شود. در مقابل، خطر سوختن صفحه نمایش در سوپر آمولد به طور قابل توجهی کمتر است زیرا پیکسل ها به طور یکنواخت پخش می شوند.
نمایشگرهای سوپر آمولد نازک تر و سبک تر هستند زیرا تنها دو لایه شیشه بین آنها وجود دارد. همه قطعات به طور یکنواخت پخش شده اند، درحالی که صفحه نمایش آمولد به دلیل لایه اضافی ضخیمتر و حجیم تر است.
در این مقاله به معرفی انواع صفحه نمایش گوشی موبایل و تکنولوژی های به کار رفته در آن ها پرداختیم. امیدواریم که شما عزیزان در هنگام خرید گوشی موبایل بتوانید با در نظر داشتن این نکات، بهترین انتخاب را داشته باشید.
از دیگر خدمات مرکز تعمیرات موبایل می توان به تعمیر گوشی سامسونگ با ضمانت اصالت قطعات و همچنین تعمیر گوشی آیفون (مدل های جدید یا قدیمی ایفون) ، تعمیر گوشی شیائومی (گوشی های شیائومی اغلب با مشکل هنگ کردن و روشن نشدن مواجه می شوند) و تعمیر گوشی هواوی اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این خدمات بر روی لینک هر کدام کلیک کنید.
5 دیدگاه
اطلاعات جامع و کاملی بود، و خیلی عالی که تفاتها و شباهتها رو نوشتین. ممنون از شما
من میخواستم بدونم برای گیم کدام صفحه نمایش بهتره؟!
شیائومی پوکو f5 عالیه حتی دوربین ونمایشگر وسرعت زیادش که ۱۲ گیگ رم داره
فردا تحقیق داشتم با یه استاد …نقطه چین ممنونم ❤️ کامل بود
امیدوارم که انرژی این کار خوبتون بهتون برگرده🌹
سلام وقتتون بخیر
خیلی خوشحالیم که تونستیم نقطه ای کوچیکی تو موفقیت درسی شما باشیم.
امیدواریم که باز هم کامنت های انرژی بخش شما رو ببینیم